Voeding op jouw maat

Het laag FODMaP dieet
Heb jij vaak last van volgende klachten?
-
Buikpijn
-
Problemen met de ontlasting
-
Opgeblazen gevoel
-
Overmatige winderigheid
Dat zijn allemaal kenmerken die mensen met prikkelbare darm syndroom of PDS kunnen ervaren. PDS is een chronische darmaandoening die ongeveer 15% van de bevolking treft. Sommige mensen hebben er hun hele leven last van en voor anderen komt het en gaat het in perioden. Het kan dan ook een grote invloed hebben op je kwaliteit van leven.
Hoe wordt PDS vastgesteld?
De diagnose van PDS gebeurt op basis van uitsluiting en wordt dus pas gesteld door een arts na afloop van een aantal onderzoeken. Wanneer er geen andere aantoonbare onderliggende ziekte kan worden vastgesteld zoals gluten- en/of lactose intolerantie, colitis ulcerosa, ziekte van crohn... en je regelmatig last hebt van bovenstaande klachten, dan kan men er van uit gaan dat het om PDS gaat.
Wat is de oorzaak van PDS?
Een echte oorzaak vinden voor PDS is moeilijk. Over het algemeen zien we wel dat een aantal zaken de klachten van PDS kunnen beïnvloeden:
-
Voeding en eetgewoonten
-
Stress
-
Beweging
-
Slaap
-
Roken
-
Erfelijkheid
-
Toiletgewoonten
Het is dus belangrijk om al deze factoren één voor één te overlopen. De meeste mensen ervaren duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt in het verergeren of verminderen van hun klachten. Ongeveer 75% van de mensen met PDS heeft dan ook baat bij een aanpassing van hun eetpatroon.
Het laag FODMaP dieet
In de praktijk overlopen we altijd eerst je huidige eetpatroon en eetgewoonten. Bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne, alcohol, pikante en vette voeding, bruisdranken en koolsoorten staan algemeen bekend om hun darmprikkelende effect. Ook een onregelmatig eetpatroon met te weinig eten of vaak overeten kunnen PDS-achtige klachten geven.
Daarnaast zijn er een aantal koolhydraten in bepaalde voedingsmiddelen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm, namelijk de Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosacchariden en Polyolen of kortweg FODMaPs. Deze komen vervolgens in je dikke darm terecht waar ze verteerd worden door je darmbacteriën en de gekende PDS klachten doen ontstaan.
Beslissen we om te starten met het laag FODMaP dieet dan zal je de volgende 3 fasen doorlopen:
-
Fase 1: De eliminatiefase
In deze fase proberen we je darmen tot rust te brengen en je symptomen onder controle te houden door alle voedingsmiddelen die hoog in FODMaPs zijn gedurende een aantal weken uit je voeding te schrappen. Om je hierin te ondersteunen krijg je een overzicht mee van welke voeding je dient te vermijden, aangepaste recepten en een dagboekje om je klachten bij te houden.
-
Fase 2: De herintroductiefase
Heb je de eliminatiefase afgerond en zijn je klachten duidelijk verbeterd of ben je zo goed als klachtenvrij, dan gaan we de verschillende FODMaP groepen één voor één weer herintroduceren. Zo komen we te weten welke groepen je wel of niet kan verdragen en in welke porties.
-
Fase 3: De stabilisatiefase
Van zodra je alle groepen hebt getest is het de bedoeling dat je de voedingsmiddelen waarop je reageerde zo veel mogelijk probeert te vermijden. De FODMaPs waar je niet op reageerde kunnen nu weer in je eetpatroon. Zo kom je tot manier van eten die zo gevarieerd mogelijk is en je zo min mogelijk klachten geeft.
Kreeg jij onlangs van je arts de diagnose van PDS en werd je aangeraden om het laag FODMaP dieet te volgen? Leg dan gerust je eerst afspraak vast via onderstaande knop zodat we samen kunnen kijken of het laag FODMaP dieet jouw klachten kan verminderen.