Bieke Derdeyn
Zalmburgers
Ingrediënten (voor 2 personen)
300 g verse/diepvries zalm of zalm uit blik
50 g havermout
1 kleine sjalot
1 teentje look
1 klein ei
Een handvol dille
Peper & zout
Olie
Bereidingswijze
Koos je voor diepvries vis, laat deze dan eerst ontdooien in de koelkast of spoel even onder warm water zodat de vis niet meer helemaal bevroren is.
Snijd de sjalot en look grof en doe samen met de havermout in de blender. Mix kort.
Voeg nu ook het ei, de dille en peper en zout toe. Mix nog even mee tot een glad mengsel.
Neem de zalm en snijd ze in kleinere stukken. Blend ze mee maar zorg ervoor dat het geen pap of mousse wordt. Je mag nog stukjes zalm zien.
Kijk hoe je mengsel er uitziet. Is het mengsel nog wat te zacht om burgers te maken, doe er dan eventueel 1 à 2 eetlepels extra havermout bij zodat het 'droger' wordt. Even in de koelkast zetten kan ook helpen om er beter burgers van te vormen. De havermout krijgt dan de tijd om het vocht op te nemen.
Maak vervolgens 2 burgers van het mengsel.
Verhit een beetje olie in een pan en bak de burgers aan beide zijden goudbruin.
Serveer met groenten of eet tussen een broodje zoals een klassieke hamburger.