top of page
Emotioneel eten
Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating), selectief eetgedrag (ARFID)

EMOTIONEEL
ETEN

Praktijk Śiva erkend diëtist Bredene Oostende intuïtief eten, emotioneel eten, eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia ner

Emo eten, weet waarom je eet!

Stel je eens voor dat je...

​

​

  • niet meer de ganse dag bezig bent met denken aan eten

  • terug zorgeloos kan genieten van een restaurantbezoek of een spontaan ijsje

  • je niet meer hoeft te schamen omdat je bij iedere maaltijd overeet

  • terug in de spiegel kan kijken en trots kan zijn op dat fantastische lichaam van je

  • je jouw voedselkeuzes niet meer laat afhangen van een getal op de weegschaal of van je emoties

  • weer kan eten volgens de behoefte van je lichaam

  • een gezonde relatie met eten, met jezelf en met je lichaam kan hebben

​

Ik ben een emo-eter’, hoor ik vaak zeggen en dat is zeker waar, want eigenlijk zijn we allemaal allemaal wel eens. We zijn namelijk ook allemaal emotionele wezens. Eten doe je niet alleen om je lichaam te voeden, het komt ook kijken bij heel wat leuke en minder leuke gebeurtenissen zoals een verjaardag, een bruiloft, de feestdagen, een begrafenis… Maar emotioneel eten hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn.

​

De vicieuze cirkel van emo-eten

​

​

Emotioneel eten is een geconditioneerde reactie, dat wil zeggen dat je het jezelf hebt aangeleerd.

  • Na een zware dag op het werk kom je thuis en duik je meteen de kast in waarna je 5 minuten later gedachteloos die pak koeken hebt leeggeten.

  • Wanneer je ’s avonds in de zetel zit, word je overvallen door een gevoel van onrust. Je kunt jezelf niet beheersen en eet snel die overgebleven chocolaatjes op.

  • ...

​

Je hebt jezelf aangeleerd om op dat moment te gaan eten om je tijdelijk beter te voelen. Jammer genoeg loert je schuldgevoel al om de hoek en ben je vervolgens de rest van dag/avond kwaad op jezelf en heb je in jouw ogen weer maar eens gefaald. Deze gevoelens kunnen op hun beurt een trigger zijn om terug te gaan eten en zo blijf je in hetzelfde patroon vastlopen.

​

Als emotioneel eten jouw enige manier is om met je emoties om te gaan, dan is de kans groot dat je je daar zowel lichamelijk als mentaal helemaal niet meer goed bij voelt.

​

Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?

​

​

We worden er niet mee geboren en dat houdt dus ook in dat je er iets kunt aan doen. Belangrijk is om inzicht te krijgen in hoe jij met je emoties omgaat om ze niet te moeten voelen. Hoe doen we dat nu?

​

  • Stap 1: We werken aan bewustwording van je gedachten, gevoelens en gedrag. Met aandacht leren eten op de momenten dat jij het nodig vindt. Wat voel je, wat denk je, wat doe je voor, tijdens en na zo’n emotioneel eetmoment? Je leert om opnieuw te luisteren naar je lichaam, wat zegt het je doorheen de dag en hoe kun je de signalen ervan correct interpreteren. We gebruiken hiervoor de basisprincipes van intuïtief eten.

  • Stap 2: We werken aan het omgaan met jouw interne weerstand. Je bewust worden van je moeilijke momenten is vaak heel confronterend. Je voelt je met je neus op de feiten gedrukt en je begint je gedrag en jezelf meteen negatief te beoordelen. Wanneer je hier niet correct leert mee omgaan zal het alleen maar meer spanning veroorzaken wat je eetgedrag niet ten goede komt. Het gaat erom dat je probeert om je moeilijke momenten te zien als kansen om te leren over jezelf en te groeien als persoon.

  • Stap 3: We gaan op zoek naar alternatieven om positief met je emoties om te gaan en ze te leren uiten.

​

Begeleiding op jouw maat

​

​

Herken je jezelf in dit patroon? Loop je steeds vast in die vicieuze cirkel van emo-eten en wil je hier eindelijk uitstappen? Twijfel niet langer en kom langs om jouw persoonlijke situatie te bespreken. Samen gaan we werken aan jouw gezonde relatie met eten.

​

Neem intussen ook een kijkje op de blog om mijn reeks over emotioneel eten na te lezen.

Emotioneel eten
bottom of page